Ju äldre man blir desto fortare går åren och plötsligt upplever man kanske att Julen inträffar oftare och oftare. Du fotograferar flitigt på julafton, men inser snart att bilderna börjar bli identiska från år till år och det är endast barnen som signalerar att bilderna faktiskt är från olika årtal. Samma känsla kan även infinna sig då det vankas Påsk eller Midsommar. Det blir helt enkelt samma visa om och om igen. Så vad kan man då göra om man tröttnat på att rutinmässigt fira samma högtider med sill och snaps år efter år?

Svaret är lika självklart som det är enkelt. Det är bara att vända blickarna utåt i världen och helt enkelt prova att fira lite högtider från andra länder. I dag är Sverige ett mångkulturellt land och det finns säkert flertalet människor med rötter i andra länder om du bara letar i din bekantskapskrets. Säkert kan du få lite tips och inspiration från vänner, men annars är ju internet ett bra verktyg. Så bestäm dig helt enkelt för att plocka ut lite slumpmässiga högtider från olika länder och fira dessa så autentiskt som möjligt. Därefter kan du helt enkelt välja om högtiden ska bli ett återkommande inslag i din kalender eller om du helt enkelt vill prova ett annat lands högtid. Viss reservation för att du troligtvis inte alltid kommer få automatiskt ledigt bara för du börjar fira helt andra högtider än de som den svenska arbetskalendern är uppbyggd utifrån.

Det kan bli otroligt spännande att börja fira Thanksgiving eller kanske påsk enligt albansk tradition där man går man ur huse med ett ägg och ett ljus i handen. Tycker du nyår är överskattat kan du ju börja fira Persiskt nyår i mars istället då eldar är ett viktigt inslag. Så ta fram en världskarta och en kalender och sätt igång.