Sverige har många ikoner inom design, och för den intresserade kommer här en artikel om några få utvalda och berömda designprofiler.

Prins Carl Philip

Den kanske mest kända profilen på listan. Carl Philip tillhör den svenska kungaätten Bernadotte och är hertig av Värmland. Alla rojalister kan pryda sina hem med bestick designade av Carl Philip. Förutom en lantmästarexamen har han gått en mindre utbildning inom reklam och grafisk design. Hans akademiska ådra lyser med full kraft när han närvarar tillsammans med forskare på Nobelbanketten i Blå hallen varje år i december. Förutom att representera kungahuset vid olika tillställningar gillar han att delta i racinglopp, sporta och jaga vilt på fritiden.

Stig Lindberg

Formgivaren och illustratören Stig Lindberg föddes 1916 i Umeå och 1936 bad han Gustavsbergs porslinsfabrik om en provanställning. Eftersom fabriken vid tillfället gick dåligt fick han chansen att visa sina framfötter under mentorn Wilhelm Kåge. Lärjungen Lindberg visade sig ha ett gott öga för design i allmänhet och var under många år en trogen kreatör åt porslinsfabriken i Gustavsberg. Han skapade bestick, serviser, termosar, brickor och till och med formgivningen åt en TV-apparat.

Sin absoluta berömmelse hos allmänheten fick han för servisen Berså som i all sin enkla men smakfulla design ingav en praktfullhet hos fikasugna svenskar. Stig Lindberg hade hälsoproblem och avled 1982 i Italien.

Carl Malmsten

Carl Malmsten föddes den 7 december 1888 i Stockholm. Både hans far och farfar var högt ansedda läkare. Trots detta valde Carl att gå sin egen väg och skapa ett namn för sig själv som inrednings- och möbelarkitekt. Hans arbete belönades och han blev titulerad professor. Utöver att formge saker i Sverige hade han ett antal prestigefyllda uppdrag internationellt, med bidraget till världsutställningen 1939 i New York som sin karriärs kulmen. Han förvärvade en gård på södra Öland och grundade skolan Capellagården som utbildar keramiker, skräddare och möbelsnickare med härkomst från hela världen. Carl Malmsten dog den 13 augusti 1972 och blev kanske mest omtalad för sin skapelse Jättepaddan som är en exklusiv och stor fåtölj.

Lasse Åberg

Lasse Åberg är en allkonstnär som kanske mest har blivit uppmärksammad som en något kufisk skådespelare i “Sällskapsresan”. Utöver sina insatser i filmens värld har han målat Musse Pigg-porträtt och sjungit i Electric Banana Band. Han har även inrättat ett alldeles eget museum. Lasse Åberg har alltså en repertoar som överträffar de flesta formgivare. Han har lyckats med konststycket att med sin konst tilltala såväl barn som gamla. Lasse Åberg är 78 år och kan fortfarande lyckas vaska fram något unikt och spännade.

Per Holknekt

Mode kan precis som möbler och husgeråd designas. Detta tog Per Holknekt fasta på när han grundade konfektionsföretaget Odd Molly, avsett för kvinnor. Per Holknekt är en mångsysslare som utöver klädskapandet blivit professionell skateboardåkare i Kalifornien, varit mental coach åt Mora IK och deltagit i dokusåpan Big Brother.

Per Holknekt har haft ett omväxlande liv där omgångar av extrem framgång varvats med omgångar av hemlöshet och missbruk. Per har därmed det kanske på papperet mest händelserika livet av det goda sällskap han befinner sig i på den här listan.