Svensk design är populär i världen på grund av den smakfulla designen på möbler och andra föremål, ofta i exklusivt material. Den här artikeln listar några kända alster som är värda att ha koll på.

Fåtöljen Jättepaddan

Den otroligt populära Jättepaddan är en svensk klassiker som blir din för omkring 30 000 kronor. Jättepaddan designades 1934 av Carl Malmsten som försökte rita sina möbler som konstverk. Stommen består av exklusiv furu från svenska skogar och plymån är stoppad med sjöfågelsfjädrar. Upphovsmakaren blev tilldelad ett flertal utmärkelser för sin design och fick bland annat äran att inreda konserthuset i sin hemstad Stockholm. 1939 medverkade han vid världsutställningen i New York, USA.

Hästens sängar

Hästens var från början en sadelmakare till just hästar. 1852 lades grunden till företaget som är Sveriges äldsta sängmakare. I takt med att hästens betydelse som fortskaffningsmedel minskade på grund av bilens intåg i allmänhetens medvetande såg sig företaget om mot nya horisonter. Valet var lätt eftersom grundarna ville ge en lika angenäm vistelse i sömnen som på ridande aktivitet.

Med exklusiva stommar, madrasser och stoppningar har Hästens gjort succé. Företaget blev kunglig hovleverantör vilket kan ses som en kvalitetsstämpel. Idag har Hästens återförsäljare i de flesta större orter. Hästen tillverkar dessutom sängkläder och pyjamaskläder för de minsta, och de har ett attraktivt andrahandsvärde vilket gör att man enkelt kan sälja varorna när barnen blivit för stora.

Berså

Stig Lindberg skapade 1960 servisen Berså som med ett enkelt men smakfullt mönster förgyllt svenska folkets kaffepauser. Ordet “berså” står för lövsal vilket appliceras på servisen där rankor av löv står vertikalt mot en vit bakgrund. Svenskar älskar sina kafferaster och 2005 valde Gustavsbergs porslinsfabrik att återuppta produktionen av servisen med lövmotivet som pausats på 1970-talet.

Motivet finns idag också att tillgå som tapeter med löv i olika färger. Gröna, gula, bruna, röda och så vidare kan pryda dina väggar. På så sätt kan du ha sommar året om trots att löven där ute i naturen fallit av i väntan på våren.

Billy

Billy är en given klassiker i många vardagsrum och arbetsrum. Som en gedigen bokhylla såld av IKEA har den i decennier lagrat folks böcker och prydnadsföremål. Skaparen var Gillis Lundgren som på många sätt blivit känd över världen. Han var den fjärde anställda på IKEA och kom på den briljanta idén att paketera möblerna i platta paket för att spara undan plats på lagret. Efter inköpet skulle kunden själv sätta ihop möblerna enligt ett instruktionshäfte. Bokhyllan Billy har funnits sedan 1979 men den enkla designen och formgivningen gör den tidlös.

Musse Pigg

Walt Disney’s Mickey Mouse heter på svenska Musse Pigg. Musse Pigg har förevigats på otaliga föremål, serviser, tavlor, porträtt, affischer med mera av Lasse Åberg. Lasse Åberg är en svensk man med många strängar på sin lyra, förutom att skapa konst medverkar han som skådespelare i svenska klassiska filmer samt uppträder i Electric Banana Band. Lasse Åberg har med sin unika image lyckats göra det enkla till kultföremål.

Musse Pigg är dessutom känd över hela världen och lär finnas porträtterad av flera andra designers.