Sverige har haft många framgångsrika men framförallt produktiva låtskrivare, producenter och artister. Den här artikeln redogör för några av dessa musikaliska talanger.

Daniel Ek – CEO för Spotify

Daniel Ek är visserligen ingen musikskapare professionellt sett, men han har möjliggjort för miljontals människor världen över att lyssna på musik på ett modernt och enkelt vis. Musiken strömmas och sparas inte direkt på datorn eller mobilen. Istället kan man göra listor av sina favoritlåtar för att välja rätt musik till rätt tillfälle.

Företaget har cirka 3000 anställda i 78 regioner. 191 miljoner användare nyttjar tjänsten varje månad, antingen gratis eller via betalformen. Betalar man inte får man stå ut med reklam och lägre ljudkvalité. Konkurrenter har lanserats, såsom Tidal och Apple Music varav den sistnämnda verksamheten nyligen vunnit över Spotify i antalet användare i USA.

Spotify har verkligen satt Sverige på musikkartan, sedan 10 år tillbaka som

svensk musikexport och det återstår att se hur utvecklingen går i fortsättningen för företaget.

Max Martin

Mannen, myten och legenden som välförtjänt utsågs till “Årets svensk i världen” 2015. Med ett enastående sinne för melodier och att sätta ihop bitar till en enhetlig musikkomposition har Max Martin (känd privat som Martin Sandberg) tagit sig an uppdraget att producera låtar till idel världsartister. Justin Bieber, Katy Perry, Robyn, Taylor Swift samt Britney Spears har alla sjungit låtar skrivna och/eller producerade av Max Martin.

Han tänkte utanför boxen när han i samband med Zlatan i den senares reklamfilm för ett känt svenskt bilmärke lanserade en nytolkning av Sveriges nationalsång “Du gamla, du fria”.

ABBA

Den klassiska musikgruppen bestående av Agneta Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus och Benny Andersson hade alla framgångsrika karriärer innan de fusionerades till ABBA, men först då blev de megastjärnor över hela världen. “Waterloo” var Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest 1974 och ABBA vann. Andra kända låtar är exempelvis “Dancing queen”, “SOS” och “Mamma Mia”.

Kuriosa är att företaget Abba som säljer fisk fick frågan av bandet om namnet var okej, och om de vid ett ja skulle ha ersättning. Företaget gav ett positivt besked och nekade ersättning.

ABBA upplöstes på 1980-talet och sedan dess har framförallt Björn och Benny haft framgångsrika episoder, bland annat med musikalerna “Chess” och “Kristina från Duvemåla”. De hade också förmånen att upptäcka och stötta Ted Gärdestad i samarbete med skivbolagschefen Stikkan Andersson på Polar Studios.

Avicii

Om man som ung förr i tiden lyssnade på ABBA, så skulle dagens motsvarighet vara den framlidne Tim Bergling under artistnamnet Avicii. Genom att förmedla elektronisk dansmusik har han lyckats vinna allmänhetens hjärta. Tim hade ett gott sinne för melodier, vilket hörs i låtarna “Levels” och “Wake me up”.

Tim Bergling brottades med depressioner och dålig hälsa på grund av överdrivet alkoholdrickande och festande på de många turnéer han åkte runt på. Tillsammans med Swedish House Mafia lyckades han göra elektronisk dansmusik till en framgångssaga från Sverige. Han uppträdde bland andra med Madonna, som är känd för att ständigt förnya sig och prova på annorlunda saker. Tim Bergling ligger begravd i sin hemstad Stockholm.