IKEA, HM och Fjällräven, alla har vi någon slags relation till dessa varumärken; kanske sitter du just nu i en fåtölj från IKEA eller har på dig ett plagg från HM. Fjällräven är kända för sina ryggsäckar, då främst “Kånken”, men har även många andra produkter till den aktiva människan. Den här artikeln förklarar ingående om fakta och kuriosa samt vad varumärkena står för.

IKEA – det globala möbelföretaget

IKEA:s framgångssaga är på många sätt en historia om hur Sverige utvecklats. Från bondesamhället till folkhemssamhället till det moderna samhället. IKEA:s idé är att sälja möbler och prylar till hemmet för en billig penning. Grundaren Ingvar Kamprad började driva ett postorderföretag i sin hemort Älmhult som ung. Sedan dess har mycket hänt, idag finns 422 varuhus på omkring 50 marknader. Antalet anställda uppgår till cirka 208 000, och mer rekryteringar väntas i och med att nya varuhus och expansioner planeras ständigt. Som individ gjorde Ingvar en klassresa utan dess like, från att gå från en snål bondpojke till att bli en snål multimiljardär ständigt i toppen av personer med högst inkomst.

IKEA har många kända attribut:

  • Paketen är för många varor helt platta. Köparen sätter själv ihop varorna med hjälp av ett instruktionshäfte.
  • Att äta lunch på IKEA är billigt i jämförelse med många andra lunchställen. Idén är att om folk blir mätta orkar de handla mer vilket i längden gynnar IKEA.
  • IKEA är en akronym som står för “Ingvar Kamrad Elmhult Agunnaryd”.
  • Logotypen har blå bokstäver mot en gul-blå bakgrund, ett sätt att uppvisa sitt svenska ursprung i framförallt resten av världen. För många utomlands är IKEA nästintill synonymt med Sverige.
  • Bokhyllan “Billy” har varit omåttligt populär.

Sammanfattningsvis är IKEA ett världsomspännande bolag med ett gott anseende i många avseenden. I Sverige konkurrerar IKEA med Mio och Jysk, samt givetvis med mindre möbelvaruhus.

HM – det världskända klädföretaget

HM är Sveriges utan tvekan mest framgångsrika klädföretag såväl inrikes som utrikes. Runt 170 000 anställda är utplacerade på omkring 4745 butiker världen över. Företaget är baserat i 69 länder och driver e-handel i 43 länder. Omsättningen uppgick 2017 till smått makalösa 223 miljarder svenska kronor.

HM:s kläder är liksom IKEA:s produkter billiga. HM säljer utöver kläder även smink och accessoarer såsom skärp, hattar, solglasögon med mera. Grundare var Erling Persson, släkting till dagens ledare i koncernen.

HM har motton som bolaget strävar efter att bibehålla eller uppnå. Några av dem är att erbjuda kläder på ett etiskt och klimatsmart sätt. Det är även viktigt för bolaget att verka för återvinning av kläder som folk tröttnat på.

Fjällräven – för aktiva människor

Fjällräven är ett svenskt varumärke som har profilerat sig på utomhusplagg och tillbehör till campinglivet. Fjällräven startade 1960 i Åke Nordins källarlokal i Örnsköldsvik. Logotypen är klassisk då den avbildar en till synes halvsovande fjällräv med ett öga öppet. Företaget ingår i koncernen Fenix Outdoor AB och verkar i textilbranschen. Speciellt vandrare i fjällen har nytta av plaggen, och Fjällräven anordnar årligen vandringstävlingen “Fjällräven Classic” på en sträcka över 110 km i Skanderna.

De populäraste tillbehören är ryggsäckar och jackor. Kånken är Fjällrävens mest kända produkt i världen.