Den här artikeln kommer beröra byggnadsverk som kombinerat ingenjörskonst med vacker arkitektur.

Globen

Ericsson Globe går under vardagsbenämningen Globen, och det med rätta. Den är formad som en gigantisk golfboll mitt i Sveriges huvudstad Stockholm. Invigningen skedde 1989 och Globen blev snabbt utnämnd till världens största sfäriska byggnad av bland andra Guinness World Records. Arkitekter var Lars Vretblad och Svante Berg. I denna glob anordnas en rad olika event för alla smaker, monstertruckkörning, ishockey, konserter samt mycket mer. 16 000 förväntansfulla individer ryms under samma tak. Sätena är klädda i rött och själva höljet på byggnaden är vit. 2010 invigdes två gondolbanor upp- och nedför toppen av byggnaden som är belägen 85 meter över marken. En kulturinstallation skedde då en röd stuga utplacerades på byggnaden. Globen är Stockholms kanske mest berömda byggnad i världen, i konkurrens med Stockholms stadshus där Nobelbanketten inträffar varje år den 10 december.

Turning Torso

Turning Torso är den enda byggnad som syns från Danmark, och det är inte förvånande då den sträcker sig 190 meter över marken. Bortsett från några master är Turning Torso det högsta byggnadsverket i Sverige, med råge. Såväl kontor som bostäder inryms i skyskrapan som ägs av HSB Malmö. Från byggnaden har man en praktfull utsikt över Öresund och Danmark.

Arkitekten bakom Sveriges kanske mest omtalade byggnad heter Santiago Calatrava. Invigningen skedde den 27 augusti 2005. Redan på idéstadiet var byggnaden unik eftersom den är spektakulärt vriden uppåt mot skyn, med en lutning som är oproportionerlig överallt. Det lutande tornet i Pisa må luta åt en viss riktning, men den här skyskrapan lutar åt alla möjliga håll. Med 54 våningar stoltserar byggnaden med benämningen “Nordens högsta skyskrapa”. Exteriören är vit likt Globen och byggnaden är indelad i nio stycken kuber. Turning Torso är Malmös landmärke och är lätt att orientera sig efter, inte helt olikt Eiffeltornets betydelse i Paris.

Gothia Towers

Göteborgs kanske hetaste byggnader kan tillskrivas det fyrstjärniga hotellet Gothia Towers som är indelat i tre torn. Höjderna på tornen är 77, 82 respektive 100 meter över marken. Invigningen skedde 2015 och är ett av Europas största hotellkomplex med omkring 1200 rum. För besökaren till fotbollscupen Gothia Cup eller löparen på Göteborgsvarvet kan en vistelse på hotellet vara behaglig efter hård fysisk aktivitet. Är man dessutom matsugen så finns Heaven 23, en restaurang som har nischat sig på att bereda och sälja räksmörgåsar. Kort sagt är Gothia Towers en ambitiös satsning som liksom de föregående byggnaderna fungerar som landmärken för Göteborgs alla boende och besökare.

Slottsholmen

Som en bubblare på listan kommer Västerviks stolthet Slottsholmen fram. Björn Ulvaeus flyttade till Västervik från Göteborg vid 3 års ålder och har haft en stor framgång musikaliskt sett. Även i byggbranschen har han gjort ett namn för sig då han har byggt en ny mötesplats på Slottsholmen i Västervik. Här samsas bostäder, hotell och en restaurang under samma tak. Det gamla förfallna danspalatset har fått rivas till förmån för den kakelbeprydda byggnaden. Ett flytande hotell väntas inom kort få sitt första spadtag precis invid byggnadskomplexet. Sjöstaden Västervik har fått ett nytt landmärke.